A Hatos Pálinka Mustra egy olyan baráti rendezvény, civil
kezdeményezés, melynek az a célja, hogy sokféle finom pálinka kóstolásával
megmutassam milyenek az igazi, finom pálinkák.
Ezt azért tartom fontosnak, mert nagyon sok rossz,
kellemetlen ízű pálinka készül az országban, és kevesen tudják elválasztani
egymástól a gyümölcs zamatait a cefrézésből és a főzésből származó hibáktól.
A 2014-es mustrán az Árpád Pálinka termékeit kóstoltuk meg
összehasonlítva az általunk főzött pálinkákkal. Ma Magyarországon az Árpád
Pálinka a legmagasabb minőséget képviseli. Már maga az a tény is, hogy ezekből
a kiváló pálinkákból 15 félét kóstoltunk és mellette a sajátunkból is próbáltuk
a legjobbakat felvonultatni, is a maga nemében egyedülállóvá teszi ezt a
rendezvényt.
Alma, körte, birs, irsai szőlő, meggy, cseresznye, kajszi, szilva,
szamóca, ribizli, málna, kökény, meggy likőr, erdei som, vackor és hordóban
érlelt szilva volt a felhozatal. A résztvevők a saját ízlelőbimbójukon
tapasztalhatták meg milyen ízű egy egészséges érett gyümölcsből nagy gondossággal
erjesztett és főzött pálinka. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen kóstolónak az
igazi lényege, hogy jobban megértsük minek mi a következménye és ezt
beszélgetéssel, vagy kérdés-válasz formában kommunikáljuk a társasággal; ebben
nagy segítségemre volt Mokrán János barátom. Jani az Árpád Pálinka
tulajdonosának, Nagy Árpádnak munkatársa, az Árpád pálinkák egyik készítője és pálinka
versenyek zsűritagja.
Az általunk, Pál Sándor bérfőzdéjében készített pálinkák
mintaként szolgáltak az előbbiek mellett, hogy megtapasztaljuk a bérfőzésben is
lehet jó minőséget produkálni, csak megfelelően kell a gyümölcsöt kezelni és a
cefrét kifőzni.
Minőségi pálinkákat értékelni csak úgy illik és érdemes, ha
ítélőképességünket megbízható szinten tartjuk. Társaságunk ezt a nem mindennapi
feladatot is teljesítve, több mint húsz pálinka elfogyasztása után is
emelkedett, - s nem illuminált - szuper hangulatban zárta a 2014-es évi mustrát,
melyen az új ízek és érzetek megtapasztalásának élményei nyújtottak meglepetést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése